top of page

Câteva metode de a ne face timp pentru Domnul


womawithclock

Sheila Wray Gregoire – Charisma Magazine

Dacă veţi întreba femeile care este problema nr. 1 în ceea ce priveşte sănătatea, ce aţi aştepta să vă răspundă? Probabil cancerul de sân, vreo boală de inimă sau chiar excesul de greutate, v-ar veni în minte. Dar într-un studiu efectuat de Centrul de Ştiinţe privind Sănătatea Femeii din Toronto, femeile au răspuns cu totul altceva: toate suntem foarte obosite.

Timpul a depăşit banul ca unul dintre bunurile noastre mai preţuite. Un sondaj realizat de către Forul Femeilor Independente, a evidenţiat că 55 % dintre femei ar accepta o reducere de salariu sau mai puţină vechime în muncă, dacă li s-ar oferi, şi dacă acest lucru ar semnifica mai mult timp pentru casa lor. Cu toate acestea, până și cei ce nu merg la muncă se simt depășiți. Lista noastră de lucruri lăsate nefăcute continuă să crească şi timpul necesar pentru relaţii care sunt atât de valoroase, se reduce mereu.

Dar dacă nu alimentăm relaţiile noastre – cu Dumnezeu, cu soţii / soţiile, cu copiii, cu alţi membri ai familiei şi cu prietenii, nu vom avea pace. Dumnezeu ne-a făcut pentru relaţii; în felul acesta ne revitalizăm.

În societatea de azi cu ritmul ei frenetic, impulsionat de tehnologie, aţi face timp pentru oameni şi cu atât mai mult pentru Dumnezeu, este foarte dificil. Dar în ultimă instanţă, Dumnezeu nu ne va întreba câte faxuri am trimis, câte apartamente am curăţat sau de câte ori am spălat haine. Ne va cere pe câţi i-am condus spre El. aşa că să aruncăm o privire spre a vedea cum putem să ne gestionăm timpul şi să ne centrăm în priorităţile lui Isus.

Alungă răul

Atunci când suntem obosiţi, ne simţim rău şi nu ne putem controla, de cele mai multe ori facem exact contrariul de ceea ce cu adevărat ar înviora inima. Vom continua să pierdem timpul.

Pentru majoritatea americanilor, cea mai importantă pierdere de timp, este televizorul. Conform cu Nielsen Media Research, în medie stăm la televizor 24 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă, patru zile întregi pe lună. Televiziunea nu numai că ne fură timpul. Este unul dintre indicatorii cei mai puternici ai obezităţii, cu toate problemele de sănătate care acompaniază această condiţie.

Şi acest lucru nu este totul pentru care ar trebui să fim îngrijoraţi. Privitul la televizor pune de asemenea în pericol sănătatea noastră emoţională. Îmi amintesc foarte clar acea seară de joi când m-am hotărât să opresc televizorul pentru totdeauna. Eu mă târam, mergând la culcare deprimată încă o dată, până când mi-am dat seama că această depresie este un tipar – unul care se originează direct din mizeria umană. Vedeam cu regularitate un serial de televiziune. M-am deconectat şi starea mea de spirit s-a îmbunătăţit dramatic.

Televiziunea nu este singurul lucru care ne poate contamina mintea şi să ne fure timpul nostru. Ce se întâmplă cu celălalt ecran din casa ta? Profesorul Norman Nie, de la Universitatea Stanford, după ce a realizat un studiu generalizat asupra folosirii Internetului, a ajuns la concluzia că „cu cât mai multe ore petrecem pe Internet cu persoane virtuale, cu atât mai puţin vom petrece timpul cu persoanele reale din viaţa noastră” .

S-ar putea ca dumneavoastră să aveţi alte slăbiciuni cum ar fi romanele romantice sau cumpărăturile. Dacă suntem oneşti cu noi înşine, acestea sunt lucrurile care în general ne afectează. Deoarece ne izolează de relaţiile reale, nevoia noastră cea mai mare, şi ne face să ne simţim tot mai rău. Reducând această pierdere de timp vă veţi trezi dintr-o dată cu mai mult timp pentru a vă revigora sufletul într-o manieră care cu adevărat dă rezultate.

Reducând ceea ce este ”doar bun”

În Evrei 12:1 – 3, ni se spune ca să abordăm viaţa ca şi cum am fi într-o cursă de alergare, privindu-l pe Isus la linia de sosire. Cu scopul de a ajunge la El trebuie să îndepărtăm două lucruri: piedicile din drum şi păcatul care ne înfăşoară. Vedeţi diferenţa? Multe lucruri care ne împiedică nu sunt prin ele însele păcat. Inclusiv s-ar putea să nu fie rele. Parafrazându-l pe Voltaire, „inamicul celui foarte bun, este cel bun”. Schimbându-ne punctul de vedere, putem găsi maniere de a găsi mai mult timp pentru creşterea spirituală. Vă las aici câteva sugestii:

Reorientarea activităţilor zilnice. Uneori trebuie doar să ne întrebăm: De ce facem lucrul cutare? De exemplu: De ce facem curat? Ideal este să ne facem casele confortabile, care să poată fii locuri pentru slujirea creştină – case unde copiii să-şi poată aduce prietenii, unde vecinii să-şi poată spune păsul, unde să putem ajuta la reconstrucţia comunităţii, care lipseşte în societatea actuală. Pentru acestea, nu avem nevoie de perfecţiune (o casă perfectă te intimidează, nu te simţi comod); avem nevoie doar de puţină ordine.

Dar de asemenea, avem nevoie de flexibilitate. În Luca 10:38 – 42, Maria este flexibilă pentru a vedea când să-şi lase de o parte responsabilităţile zilnice pentru a profita de o oportunitate unică, de a învăţa de la Isus. În acelaşi fel, trebuie să fim capabili să renunţăm la curăţenie un timp, dacă Dumnezeu ne dă ceva mai important, inclusiv să-l ascultăm pe un prieten care are nevoie să vorbească.

Organizează-te. De asemenea ne putem face timp pentru aceste oportunităţi economisind timpul pe care în alt fel l-am folosi în activităţile cotidiene. Făcând lucrurile zilnice într-o manieră mai rapidă, ne vom trezi că dintr-o dată avem mai mult timp disponibil într-o zi. Există o grămadă de metode de a te organiza:

Fă ordine. Cu cât mai multe lucruri avem în casă, cu atât mai mult timp vom folosi ca să facem ordine. Încearcă să arunci toate trofeele din clasa a 6-a, bibelourile care oricum nu îţi plac şi hainele care te fac să te simţi neplăcut. Acum să faci ordine este mai uşor, dacă nu vei menţine în casă lucrurile care te fac să-ţi pierzi timpul.

Fă curat într-o cameră în fiecare zi. Făcând curat după un anumit program, vei ştii că totul se va face la timpul său. Odată ce ai făcut curăţenia de azi, nu te vei mai simţi vinovată că nu ai făcut mai mult.

Planifică-ţi meniul. Gândeşte-te cum te simţi când ora este 5:30 după masă şi încă nu eşti sigură de ceea ce vei pregăti pentru cină. Dacă îţi vei programa meniul pentru o săptămână, vei putea merge la magazinul alimentar o singură dată, eliminând astfel stresul.

Combină-ți treburile. Este nevoie să-ţi duci maşina să-ţi schimbe uleiul? Cum ar fi dacă vei merge să-ţi faci o programare la medic în acelaşi timp sau să mergi la bancă? Fă-ţi toate lucrurile odată şi nu vei avea de făcut drumuri inutile în fiecare zi.

Stabileşte-ţi bine timpul. Bonnie Marshal, medic de familie, a descoperit că de multe ori cheltuieşte prea mult timp în activităţile zilnice. Acum ea are foloseşte un ceas de bucătărie, atunci când lucrează în casă. Ea stabileşte câte 15 minute pentru fiecare activitate: curăţenie, plătitul facturilor, să se organizeze sau să facă un alt lucru. Având un temporizator, te ajută să lucrezi mai rapid şi îţi permite să faci faţă activităţilor importante, în mici reprize.

Include şi pe o altă persoană. Mulţi dintre noi le dăm copiilor să-şi adune jucăriile, dar acesta este singurul lucru pe care îl fac şi în realitate nu învaţă să se îngrijească şi de alţii. Aşa că haideţi să le încredinţăm o perie de baie!

Daţi copiilor activităţi potrivite pentru vârsta lor, precum curăţenia unei băi, să şteargă praful de pe masa din salon, sau chiar să pregătească cina. Puteţi programa temporizatorul şi să vedeţi cine termină primul curăţenia în cameră sau să organizaţi un joc cu cine este capabil să facă cele mai multe lucruri în cinci minute. Apoi când aţi terminat puteţi să-i premiaţi cu un timp nelimitat pentru activităţi de ale lor.

Sporește la maximum ceea ce este mai bun.

Am văzut cum putem să luăm lucrurile bune dar care ştim că nu sunt cele mai bune, să ne reorientăm şi să economisim timpul. În schimb pentru multe lucruri, linia între bine şi cel mai bine este destul de ştearsă. Aşa că haideţi să ne întoarcem şi să clarificăm priorităţile lui Isus.

Simplu zis, Isus iubeşte lumea. El vrea ca nimeni sa nu piară (vezi 2 Pet. 3:9), şi El doreşte ca toţi să fie transformaţi după voia Lui (vezi Rom. 8:29). În alte cuvinte, noi trebuie să ne concentrăm în a ne încuraja pe noi înșine și pe cei din jurul nostru să devenim tot mai mult ca și Isus.

Deci haideți să aplicăm aceste reguli la alte lucruri pe care le facem. În top-ul listei noastre de lucruri ce trebuiesc făcute se găsește munca plătită, care ne ia mai mult timp decât orice cu excepția dormitului. Este munca ceea ce Dumnezeu vrea mai bine pentru tine? Pentru mulți s-ar putea ca acesta să fie cazul, pentru că munca ne dă șansa de a forma prietenii și de-a răspândi lumina lui Hristos.

Soțul meu, un pediatru, găsește căi de a binecuvânta părinții prin intermediul vocației lui. Pentru alții, de altă parte, Dumnezeu s-ar putea să aibă altceva în minte. Întreabă-te dacă ai nevoie să muncești atâta. N-ai putea în schimb să economisești din cheltuială? Câștigul multor femei de la muncă este de fapt decompensat prin costul muncii. Îngrijirea de copii, o a doua mașină, haine de muncă, mâncările la restaurant și snacks-urile s-ar putea să înghită majoritatea salarului.

Dacă munca este necesară dar nu ți se pare că e ce are Dumnezeu mai bun pentru tine, atunci întreabă-L cum poți îndrepta lucrurile. Jill Smith, o frizeriță din Belleville, Ontario, obișnuia să glumească că vrea să renunțe și să devină o „femeie întreținută„ chiar dacă soțul ei nu ar fi de acord. Acum ea este recunoscătoare că nu a făcut aceasta. Dumnezeu i-a dat o viziune despre cum ar putea fii folosită spre binecuvântarea clienților. Chiar dacă este relativ o creștină nouă, Jill a acceptat oportunitățile pe care Dumnezeu i le-a oferit, și a început să le spună femeilor rănite despre dragostea lui Hristos și să se roage cu cele ce treceau prin situații grele, chiar și cu femei ce nu erau la rândul lor creștine. Job-ul ei plicticos a devenit acum un loc de slujire, chiar dacă ea nu ar fi visat niciodată la asta.

Alt domeniu ce ar fi nevoie să ni-l evaluăm este ”slujirea” noastră în sine. Ani întregi, soțul meu și cu mine am fost foarte implicați în biserică, plănuind întâlniri grozave la care veneau puțini. Datorită acestor întâlniri, rareori aveam o seară în care toată familia să fie acasă. Nu puteam să ne invităm prietenii la cină. Nu puteam să începem un studiu biblic în cartier. Eram prea ocupați cu munca de la biserică. Ne-am așezat și am decis că aceasta nu este ce are Dumnezeu mai bun pentru noi, iar acum petrecem  mai mult timp fiind un exemplu de conduită pentru cei din afara bisericii ce au nevoie de Isus.

Odată ce ne curățăm agendele de ceea ce este pur și simplu ”bun”, putem să începem să ne facem timp pentru ”cel mai bun” – acele relații ce Dumnezeu le-a conceput ca noi să le avem. Câteodată această tranziție poate părea greșită pentru că e ușor să simți că nu faci nimic, că îți irosești timpul.

Cu toate acestea, Dumnezeu nu o vede la fel. Nu avem nevoie să fim foarte ocupați, trebuie doar să-i dăruim timpul nostru Lui. Câteodată doar stând în liniște în fața lui Dumnezeu, făcându-ne timp pentru prieteni, cuibărindu-ne cu soția noastră sau jucându-ne cu copiii noștri este cea mai bună modalitate de-a ne petrece timpul pentru că ne apropiem de cei pe care-i iubim.

Prea des credem că nu facem nimic folositor. Dar viața nu trebuie să fie așa dacă ne concentrăm asupra prioritățile lui Dumnezeu. În loc să facem planuri despre cât de mult avem de gând să facem, mai bine ne concentrăm în a face un echilibru în numărul activităților noastre pentru a face ceea ce Dumnezeu vrea mai bine pentru noi. Haideți să scăpăm de lucruri ce ne risipesc timpul, să minimizăm lucrurile ”bune” pe care le facem, și să dedicăm viețile noastre în a face ce este mai bun, folosind fiecare șansă pe care o avem pentru a clădii relații sănătoase.

Timpul fuge, dar este de-asemenea un dar. Haideți să profităm de el în timp ce ne concentrăm viețile noastre pentru Isus.

Commentaires


bottom of page