Dumnezeu lucrează în Nordul Africii – trezirea din Algeria
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 6 ian. 2015
- 3 min de citit
„Ceea ce Dumnezeu face din Mauritania până în Libia, nu are precedent în istoria misiunilor”, spune cineastul Tino Qahoush, care a făcut un reportaj în regiune.

O trezire creştină este în plină desfăşurare în Nordul Africii, zonă care a fost şi este ostilă Evangheliei, dar unde zeci de mii de musulmani îl urmează acum pe Isus. De la Atlantic, de la Casablanca, în Maroc şi până în Tripoli, în Libia, creşterea creştinismului, spun experţii, în special în ultimii 20 de ani, nu are precedent în istorie. Tino Qahoush, absolvent al Universităţii Regent, a petrecut mulţi ani călătorind prin regiune pentru a se documenta de realitatea acestei transformări. „Am avut privilegiul de a înregistra mărturii şi de a asculta povestea vieţii a multor bărbaţi şi femei, de toate vârstele, care aşezaţi într-o sală, văd prezenţa lui Dumnezeu în faţa ochilor lor într-o formă reală, aşa ca într-o viziune”, explică Qahoush. Interviurile lui confirmă ceea ce spun experţii, că este vorba de o profundă mişcare a Duhului lui Dumnezeu în naţiunile cu o majoritate musulmană din Mauritania, Sahara Occidentală, Maroc, Algeria, Libia şi Tunisia. „Uneori sunt gelos de felul cum Isus cercetează lumea musulmană în această vreme, cea ce nu vedem că se întâmplă în comunităţile creştine tradiţionale”, spune Qahoush.
Cazul Algeriei
Unul dintre locurile unde această creştere este cea mai evidentă este Algeria. „Niciodată nu ne-am gândit că biserica din Algeria ar putea să crească atâta”, indică pastorul Salah care este liderul uneia dintre bisericile cele mai mari din Algeria, cu aproximativ 1 200 de credincioşi ce frecventează programele. 99 % din cei care asistă la programele bisericii provin din comunitatea musulmană şi toţi noii convertiţi ai bisericii vin din această comunitate. „De la începutul bisericii noastre şi până azi, am botezat între 150 şi 160 de credincioşi pe an”, relatează Salah. Un caz tipic este cel al unui bărbat numit Zino, un ex-musulman care a fost invitat să vină la biserică de un prieten. „I-am văzut pe algerieni adorându-l pe Dumnezeu cu întreaga lor inimă şi acest lucru m-a atins”, spune emoţionat Zino. Farhat, un alt musulman, analfabet, vorbeşte de minunile care s-au întâmplat în viaţa lui. El nu ştia să citească când l-a acceptat pe Domnul, dar atunci Dumnezeu i-a schimbat viaţa într-un mod neaşteptat. „De atunci am fost capabil să citesc Biblia şi am înţeles Cuvântul lui Dumnezeu. Acesta este doar un exemplu de ceea ce Dumnezeu a făcut în viaţa mea, dar cazuri ca acestea avem multe aici în Algeria”, explică bărbatul.

Cu toate că Algeria este o ţară cu majoritate musulmană, Guvernul dă posibilitatea bisericilor protestante să-şi înregistreze congregaţiile. „Este primul guvern arab care recunoaşte oficial bisericile”, spune Youssef Qurahmane, pastor al Bisericii Casa Speranţei. Youssef spune că într-adevăr guvernul este ostil şi îi intimidează pe creştini din când în când, dar nivelul persecuţiei nu este acelaşi ca în urmă cu 20 de ani. „Dumnezeu ne-a dat multe oportunităţi de a depune mărturie la unităţile de poliţie sau în parlament. Odată am fost la o unitate de poliţie şi mi-au acordat 45 de minute să le vorbesc despre Isus. Imaginaţi-vă, tot auditoriul musulman, aşezaţi şi spunându-mi „vorbeşte-ne de Isus”, punctează entuziasmat pastorul.
Dar Algeria şi celelalte ţări din Nordul Africii nu au fost dintotdeauna deschise Evangheliei. Peter este un misionar veteran acolo. „Dumneavoastră ştiţi pilda cu semănătorul care a ieşit să-şi semene sămânţa şi unele seminţe au căzut într-un pământ plin de pietre. Acesta este Nordul Africii, un pământ pietros care se opune Evangheliei”, spune Peter. „Religia şi cultura erau ostile la orice venea din afară şi creştinismul era considerat ca fiind religia europenilor”, continuă misionarul. Peter crede că sosirea televiziunii şi a internetului au schimbat modul de percepţie a oamenilor asupra creştinismului. „Astăzi în Nordul Africii, se poate asculta la televizune pe arabii creştini vorbind despre credinţa lor, creştini maturi care răspund la întrebări şi participă la dezbateri”, indică Peter.
Animaţi de puterea lui Dumnezeu, creştinii algerieni sunt acum doritori de a face misiune şi de a duce Evanghelia în toate colţurile lumii. „Dumnezeu ne-a pus pe inimă că noi putem să trimitem 1 000 de misionari în lume, până în anul 2025. Cred că s-ar putea ca într-o zi America să ajungă să primească misionari convertiţi dintre musulmani, care să ducă Evanghelia la musulmanii de acolo şi din alte părţi ale lumii”, conclude pastorul Qurahmane.
Surse: Protestante Digital; Mundo Cristiano
Comments