top of page

Se strânge cercul … (8) – un pas definitiv dinspre Statele Unite

Ziua de azi este un mare pas în drumul nostru spre egalitate. Perechile de gay şi lesbiene au dreptul acum să se căsătorească, la fel ca oricare altă persoană” a scris în urmă cu aproximativ 7 ore preşedintele Barack Obama în Twitter. În acest interval de timp, aceste mesaj a fost retrimis de 362 471 de ori şi 302 585 persoane l-au marcat ca favorit.


obama

Cauza homosexualilor a obţinut azi cea mai importantă victorie”, citim în ziarul El Pais din Spania, un cotidian care militează pentru drepturile homosexualilor. Tribunalul Suprem al Statelor Unite a declarat inconstituţionale legile care interzic în mai multe state de pe teritoriul Americii, căsătoriile dintre homosexuali. „Sentinţa, care prin impactul acesteia poate fi comparată cu cea din 1954 care a ilegalizat segregaţia rasială în şcoli, sau cu cea din 1973 care a legalizat avortul, deschide drumul pentru ca persoanle de acelaşi sex să se poată căsători în toată ţara” se mai spune în cotidianul spaniol.

Această ţară a fost creată pe un fundament: că toţi cetăţenii sunt egali înaintea legii”, a declarat preşedintele Obama la puţin timp după ce a cunoscut sentinţa. „Aceasta este o victorie pentru America”. Mandatarul american, în câteva declaraţii de la Casa Albă, a trecut în revistă măsurile luate de administraţia sa în favoarea egalităţii homosexualilor şi a mulţumit pentru munca miilor de „eroi anonimi” care au impulsionat această schimbare revendicându-şi drepturile. „Trebuie să fie mândri. America trebuie să fie mândră”.

Sentinţa Tribunalului Suprem stabileşte că statele federale sunt obligate să elibereze certificate de căsătorie perechilor de acelaşi sex, conform celui de al 14-lea Amendament al Constituţiei, care garantează egalitatea tuturor cetăţenilor înaintea legii. După ce s-a opus timp de mai mulţi ani să intre în această problemă, cel mai înalt tribunal din America, printr-un scor de 5 – 4, a decis azi în procesul Obergefell contra Hodges, să facă ca Statele Unite să devină cel de-al 20 –lea stat al lumii care legalizează căsătoriile dintre homosexuali.

Preşedintele Family Research Council, Tony Perkins a scris într-un comunicat că decizia tribunalului violează Constituţia care conferă libertate statelor să-şi definească propriile legi ale familiei. „Cinci judecători au anulat voturile a 50 de milioane de americani şi a cerut ca poporul american să calce în picioare milenii de ani de istorie şi realitatea naturii umane”, a spus Perkins. „Pentru a ajunge la o astfel de decizie cu atâtea carenţe de fundament în textul Constituţiei, în istoria noastră şi în tradiţiile noastre, Tribunalul şi-a adus daune grave în propria lui legitimitate”.

Nici un tribunal nu poate să revoce legea naturii”, a mai spus Perkins. „Natura şi natura lui Dumnezeu, aclamată de cei ce au semnat Declaraţia de Independenţă ca şi izvor al legii, nu poate fi uzurpată prin edictul unui tribunal, inclusiv de către Tribunalul Suprem al Statelor Unite”. Perkins a mai avertizat că această decizie poate face ca „guvernul nostru să intre în coliziune cu libertatea religioasă atât de apreciată în Statele Unite, garantată într-o formă explicită de către Primul Amendament al Constituţiei”.

Russell More, preşedintele Comisieie de Etică şi Libertate Religioasă a Convenţiei Baptiste de Sud, a calificat ca inadecvată această procedură prin care un tribunal redefineşte o instituţie care a existat cu mult timp înainte de a fi existat guvernele. „Cred că această acţiune de a găsi un iluzoriu al 14 – lea Amendament, care să dea drepturi căsătoriilor dintre homosexuali, va avea consecinţe importante şi periculoase pentru stabilitatea familiilor şi asupra libertăţii religioase”, a scris Moore.

„Chiar dacă avem această decizie, Biserica lui Hristos trebuie să se ridice în picioare imediat. Nu vom capitula în această temă, pentru că nu putem. A minimiza sau ignora etica sexuală creştină înseamnă a abandona mesajul pe care Isus ni l-a încredinţat nouă şi nu avem nici o autoritate să facem asta. În acelaşi timp, acesta nu este momentul pentru a ne manifesta indignarea sau pentru a intra în panică. Familia este rezistentă. Dumnezeu a creat-o să fie aşa. Familia în mintea publicului poate să se schimbe, dar familia ca o realitate creată de Dumnezeu nu se va schimba niciodată. Biserica trebuie acum să articuleze şi să demonstreze o viziune creştină a familiei şi să lucreze pentru reconstruirea unei culturi a familiei”, este concluzia lui Russell Moore.

Leith Anderson, preşedintele National Association of Evangelicals, a declarat într-un comunicat că Biblia nu a cerut niciodată vreunui tribunal să definească familia. El a mai adăugat că familia ca şi o uniune dintre un bărbat şi o femeie este îmbrăţişată de mai mult de două miliarde de creştini în toată lumea, ce nu va fi schimbată de o sentinţă a Tribunalului Suprem.

În măsura în care evanghelicii ne uităm în Biblie – nu la tribunale – pentru a obţine orientare în viaţă, această decizie judecătorească trebuie să fie o atenţionare pentru evanghelicii americani ca aceştia să proclame şi să arate adevărata faţă a familie biblice. Aşa cum respectăm o rezoluţie judecătorească cu care nu suntem de acord, cerem altora să ne respecte credinţa şi practica noastră, inclusiv atunci când nu sunt de acord cu noi”, a mai spus Anderson.

 
 
 

Comentários


bottom of page