Secretarul general al Alianţei Evanghelice Mondiale participă la o întâlnire discretă cu papa Franci
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 1 iul. 2014
- 5 min de citit
Secretarul General al Alianţei Evanghelice Mondiale (World Evangelical Alliance ,WEA), dr. Geoff Tunnicliffe, împreună cu alţi patru reprezentanţi ai unor organizaţii carismatice au fost invitaţi recent de către papa Francisc de a participa la o întâlnire privată în reşedinţa acestuia de la Vatican, cu scopul „de a începe o relaţie de prietenie care ar putea avea un mare impact în viitor”.

Pe lângă reprezentantul WEA au mai participat
– John şi Carol Arnott – fondatori şi preşedinţi ai Catch the Fire (cunoscută înainte sub numele de Airport Toronto Christian Fellowship). – Kenneth Kopeland – fondatorul KC Ministries – James Robison – fondatorul Life Outreach Int. – Tony Palmer – episcop şi responsabil cu ecumenismul în Communion Evangelical Episcopal Churches
Deşi întâlnirea celor cinci lideri s-a vrut a fii una discretă, Vaticanul nepublicând nici o informaţie despre aceasta, totuşi unii dintre cei prezenţi au lăsat să se scurgă anumite note de presă sau articole publicate în paginile web ale propriilor organizaţii.

dr. Geoff Tunnicliffe, secretarul general al WEA
Pastorul Bruno Ierullo, lucrător în cadrul organizaţiei lui John şi Carol Arnott, a comentat întâlnirea de la Vatican pe site-ul Revival Magazine, din care reproducem câteva fragmente. Este de-a dreptul surprinzător elogiul constant care este adus papei, pe parcursul articolului.
„Această iniţiativă a papei este cea mai importantă ca şi impact în segmentul evanghelic, după acel mesaj înregistrat pe un telefon mobil şi trimis unei reuniuni de carismatici, la începutul anului. De această dată papa aduce la Vatican pe cinci lideri evanghelici care reprezintă o mare parte din creştinismul evanghelic (aproximativ 900 de milioane), într-un eveniment istoric care în mod sigur a fost dirijat de Dumnezeu însuşi. La vârsta de 77 de ani, papa Francisc este plin de putere, curajos, extrovertit, persoană din popor, carismatic şi plin de Duhul Sfânt. Săptămânal zeci de mii de persoane sosesc în Piaţa Sfântul Petru, miercuri dimineaţa pentru a asculta predica papei. Oamenii sunt atraşi pentru a experimenta plinătatea vieţii creştine printr-o relaţie zilnică cu Isus ca şi Mântuitor şi Domn. El are potenţialul de a fii unul dintre cei mai mari predicatori ai Evangheliei de astăzi.
Una dintre motivele fundamentale ale reuniunii a fost pentru a iniţia o conversaţie despre ce semnifică a primi mântuirea personală. Aceasta a fost începutul unei declaraţii comune între această facţiune a evanghelicilor şi Biserica Romană Catolică”, a afirmat pastorul Ierullo.
„Din propria mea experienţă ca pastor evanghelic de influenţă carismatic/penticostală, continuă Bruno Ierullo, într-o biserică cu tendinţe profetice, am observat că noi avem tendinţe spre instituţionalizare şi spre legalism. Dacă aceasta miroase a „religie” eu nu o vreau. Îl vreau pe Dumnezeu şi o relaţie cu el nu o formă de religie. Dacă dumneavoastră puteţi spune AMIN, înseamnă că utilizaţi acelaşi limbaj evanghelic precum o fac majoritatea dintre noi pastorii. Dar trebuie să vă explic mai bine. Am ascultat pentru prima dată acest tip de limbaj, din gura papei Francisc. Putem să fim pe aceeaşi lungime de undă cu fraţii noştri catolici şi ortodocşi, mai mult decât suntem noi conştienţi.
Acuma imaginaţi-vă că obiectivul principal al fiecărei biserici trebuie să fie de a integra urmaşi ai lui Isus născuţi din nou şi plini de Duhul Sfânt. Nu se vor bucura aceştia să se roage şi pentru papa Francisc? El este un bărbat cu influenţă şi popularitate, care are o mare audienţă săptămânală – probabil fiind dintre cele mai mari reuniuni în aer liber din timpurile noastre. Mulţi au avut privilegiul de a-l vedea pe papa Francisc în acţiune. Afară în piaţă, cu 40 de minute înainte de a începe reuniunea săptămânală, binecuvintează copiii, salută călduros pe toţi pe care îi ajunge şi se deplasează liber printre mulţime. După tot acest amestec de lucrări, serviciul începe şi el preia conducerea şi predică Evanghelia, dar uneori abandonează protocolul şi le vorbeşte oamenilor la inimă. Odată serviciul terminat la modul oficial, se întoarce în mulţime amestecându-se cu poporul şi termină ziua rugându-se pentru bolnavi. Nu vă sună aceasta ca semănând cu Isus?

Dacă la Conciliul Vatican II se vorbea despre protestanţi ca şi „fraţi separaţi”şi Ioan Paul al 2-lea a vorbit despre o „unitate organică”, papa Francisc vrea să vadă că se întâmplă ceva diferit: o „diversitate reconciliată”.
Prin diversitate reconciliată se înţelege „unitate în diversitate” şi fără obligaţii. „Deci este posibilă conceperea unei declaraţii comune cu obiectivul unităţii credinţei şi a misiunii creştine”, a concluzionat Ierullo.
„Partea cea mai emotivă este angajamentul pentru unitatea credinţei şi pentru misiunea creştină şi va fi o minune să rămânem uniţi în credinţele creştine esenţiale, în timp ce sunt exprimate în diverse forme, în maniera că vom putea să evanghelizăm împreună şi să cooperăm ca şi ucenici ai lui Hristos într-o unitate vizibilă, pentru bunăstarea întregii umanităţi, pentru ca lumea să creadă că Tatăl l-a trimis pe Fiul Său!”
Liderii prezenţi la Vatican au prezentat papei câteva forme concrete de a continua acest drum prin prezentarea în viitor a unei Declaraţii comune, similare cu cea a Bisericii Luterane. Se menţionează în scrisoarea de intenţie că ar fii o mare bucurie ca să sărbătorească anul 2017 printr-o reuniune a reconcilierii (Revival Magazine).
Când am publicat primul articol în luna octombrie 2013 despre interesul Vaticanului asupra fenomenului penticostal, am crezut că este doar o problemă de circumstanţă, motivată de o anumită îngrijorare a catolicilor faţă de pierderile înregistrate în America Latină. Dar pe măsura derulării faptelor, reflectate în 9 articole publicate de atunci încoace (le puteţi consulta AICI), se pare că actualul papă vrea să facă paşi importanţi pe drumul ecumenismului. Aş îndrăzni să afirm că este principalul lui obiectiv ca şi suveran al Bisericii Catolice. Întâlnirile cu diverşi lideri ai altor biserici se ţin lanţ, mesajele transmise acestora fiind simple şi foarte sugestive pentru a putea fi acceptate. În general se merge pe ideea de a găsi punctele comune ale tuturor denominaţiunilor, pentru a ajunge cu Evanghelia la tot mai mulţi oameni, care în final să experimenteze mântuirea sufletului. Faptul că sunt mulţi lideri care privesc pozitiv o astfel de deschidere a catolicilor spre alte confesiuni, mă pune pe gânduri.
Papa Francisc este conştient că durata lideratului său în Biserica Catolică nu va fi prea lungă, datorită vârstei, de aceea vrea să facă paşi importanţi şi hotărâţi în această direcţie. Vizita unui secretar general al unei organizaţii precum WEA, la Vatican va trebui să trezească întrebări şi frământări reale în sânul bisericilor care o formează. Cred că în primul rând ar trebui să aflăm care a fost mandatul primit de către Geoff Tunnicliffe din partea conducerii WEA (dacă chiar există aşa ceva), pentru a se deplasa la Vatican. Apoi ar trebui să fie informate toate organizaţiile naţionale afiliate despre conţinutul discuţiilor cu papa şi la ce s-a angajat respectivul secretar general în faţa papei şi apoi fiecare Alianţă să ia poziţie oficială faţă de aceste demersuri. Viitorul ne va oferi surprize în mod sigur!
Alianţa Evanghelică din Italia a luat deja poziţie oficială faţă de această întâlnire de la Vatican (detalii în următorul articol).
Comentarios