În fiecare zi 10 creştini sunt asasinaţi pentru credinţa în Isus
- Biserica Eben Ezer Castellon
- 4 apr. 2015
- 2 min de citit
„Persecuţia este orice tratament nedrept suferit de către creştini din cauza credinţei lor. Nu este vorba doar de violarea dreptului de a-şi alege propria religie, ci de orice fel de discriminare”. În acest mod defineşte ultima notă informativă a organizaţiei protestante Open Doors, dramatica situaţie în care se află peste 150 de milioane de creştini în toată lumea.
Această persecuţie, de multe ori conduce la moarte. Conform acestei organizaţii, 332 de creştini sunt asasinaţi în fiecare lună din cauza credinţei lor în Isus, adică peste 10 creştini pe zi.
Persecuţia nu este rezultatul întâmplării, ci este premeditată şi organizată. Are mai multe nivele, care pleacă de la opresiune până la violarea drepturilor fundamentale, cum ar fi negarea accesului la educaţie şi la un loc de muncă. Pe termen lung, poate ajunge la un nivel de persecuţie severă, ceea ce duce la un tratament al creştinilor ca persoane de mâna a doua, cărora nu li se respectă nici drepturile de bază.
Ron Boyd-MacMillan, Directorul de Investigaţii şi Strategie de la Open Doors, afirmă că sunt patru cauze care sunt la originea persecuţiei în toată lumea:
Extremismul islamic
Opresiunea comunistă
Naţionalismul extremist
Intoleranţa religioasă şi seculară
În acest sens, evidenţiază că „principala schimbare observată în ultimii 30 de ani a fost substituirea opresiunii comuniste de către extremismul islamic, ca fiind principalul prigonitor al creştinilor în toată lumea”.
Cu toate acestea, continuă expertul, aceste forţe de opresiune continuă. „Coreea de Nord, sub un regim stalinist, continuă să fie ţara cea mai periculoasă pentru creştini, iar comunitatea cea mai numeroasă care persecută creştinii este China.
Cazurile cele mai recente, care provoacă cele mai multe daune, sunt cele provocate de Daesh (autoproclamatul stat islamic) care a lansat o ofensivă în nordul Irakului, în cursul anului trecut. Primul oraş care a căzut a fost Mosul, după care au căzut şi altele mai mici. Zeci de mii de creştini au fugit şi majoritatea sunt refugiaţi (în Kurdistanul irakian şi alte regiuni), fără perspectiva unui loc de muncă sau a unei educaţii şcolare adecvate, fără un sistem sanitar sau adăpost decent.
Alte locuri periculoase sunt nordul Nigeriei, unde Boko Haram seamănă teroarea printre creştini şi mai recent, nordul Kenyei, unde teroriştii islamici din Somalia întreprind numeroase raiduri, întrând în Kenya şi omorând creştinii. Cazul cel mai recent este cel de ieri când 150 de studenţi creştini au fost asasinaţi într-o universitate din această ţară.
Într-un alt studiu, dat publicităţii la începutul acestui an de către Institutul Pew Research, religia creştină este cea mai persecutată la nivel mondial. Un sfert din ţările lumii prezintă nivele înalte de ostilitate contra religiei, conform studiului dat publicităţii. În aproape toate aceste ţări, sunt promovate restricţii contra practicii religioase, din partea guvernelor, dar mai există şi o ostilitate socială, care este îndreptată împotriva anumitor grupuri. Dintre aceste ţări, 27 % din ele prezintă un indice înalt sau foarte înalt de restricţii. În ceea ce priveşte raportul populaţiei, studiul revelă faptul că aproximativ 77 % din populaţia lumii trăieşte în ţări unde restricţiile contra practicii religioase, din partea guvernelor, sunt de un nivel înalt sau foarte înalt.
Surse: Protestante Digital, Open Doors
Commentaires